Home Vesti Domaći Bejlis: Kremasti užitak u svakoj čaši

Domaći Bejlis: Kremasti užitak u svakoj čaši

0
domaci-bejlis:-kremasti-uzitak-u-svakoj-casi

Nema ništa lepše od domaćeg Bejlisa – kremastog, blago slatkastog i savršenog za zimske večeri ili kao dodatak omiljenim kolačima i kafama.

Priprema je jednostavna, a rezultat je piće koje može da parira svakoj kupovnoj verziji! Evo recepta:

Domaći Bejlis

Sastojci:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 4 žumanceta
  • 100 ml viskija (po izboru)
  • 2 kašike kakaa (opciono, za blagu čokoladnu notu)

Priprema:

  1. U srednje velikoj šerpi pomešajte mleko, slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer. Zagrevajte na srednjoj temperaturi, ali ne dozvolite da provri. Povremeno mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori.
  2. U posebnoj posudi umutite žumanca dok ne postanu svetla i kremasta.
  3. Postepeno, dodajte toplu pavlaku i mleko u žumanca, stalno mešajući, da ne dođe do koagulacije jaja.
  4. Vratite smesu u šerpu i kuvajte na laganoj vatri 5–7 minuta, stalno mešajući drvenom kašikom ili špatulom, dok ne dobije blagu gustinu. Ne dozvolite da provri.
  5. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi nekoliko minuta.
  6. Dodajte viski i po želji kakao, dobro izmešajte da se sjedini.
  7. Procedite smesu kroz sitno sito u staklenu flašu ili bocu. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim čuvajte u frižideru do dve nedelje. Živeli!

Saveti za posluživanje:

Domaći Bejlis možete poslužiti samostalno, preko leda, dodati u kafu ili koristiti kao dodatak čokoladnim desertima. Pre serviranja dobro protresite bocu jer se prirodni sastojci mogu malo razdvojiti.

Exit mobile version