Nema ništa lepše od domaćeg Bejlisa – kremastog, blago slatkastog i savršenog za zimske večeri ili kao dodatak omiljenim kolačima i kafama.
Priprema je jednostavna, a rezultat je piće koje može da parira svakoj kupovnoj verziji! Evo recepta:
Domaći Bejlis
Sastojci:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 4 žumanceta
- 100 ml viskija (po izboru)
- 2 kašike kakaa (opciono, za blagu čokoladnu notu)
Priprema:
- U srednje velikoj šerpi pomešajte mleko, slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer. Zagrevajte na srednjoj temperaturi, ali ne dozvolite da provri. Povremeno mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori.
- U posebnoj posudi umutite žumanca dok ne postanu svetla i kremasta.
- Postepeno, dodajte toplu pavlaku i mleko u žumanca, stalno mešajući, da ne dođe do koagulacije jaja.
- Vratite smesu u šerpu i kuvajte na laganoj vatri 5–7 minuta, stalno mešajući drvenom kašikom ili špatulom, dok ne dobije blagu gustinu. Ne dozvolite da provri.
- Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi nekoliko minuta.
- Dodajte viski i po želji kakao, dobro izmešajte da se sjedini.
- Procedite smesu kroz sitno sito u staklenu flašu ili bocu. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim čuvajte u frižideru do dve nedelje. Živeli!
Saveti za posluživanje:
Domaći Bejlis možete poslužiti samostalno, preko leda, dodati u kafu ili koristiti kao dodatak čokoladnim desertima. Pre serviranja dobro protresite bocu jer se prirodni sastojci mogu malo razdvojiti.
