19 C
Belgrade
Sunday, June 16, 2024
HomeUncategorizedПредлог резолуције о Сребреници пред Генералном скупштином УН

Предлог резолуције о Сребреници пред Генералном скупштином УН

-

четвртак, 23.05.2024,  05:50 -> 08:09

Извор: РТС

У Њујорку ће Генерална скупштина УН расправљати и одлучивати о предлогу резолуције о Сребреници. Седница почиње у 16 часова по средњоевропском времену. Председник Србије Александар Вучић је уочи гласања рекао да ће се данас све видети – “ко су нам пријатељи и ко су нам лажни пријатељи”. Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је резолуцијом о Сребреници потписан крај Босне и Херцеговине.

Генерална скупштина Уједињених нација ће на данашњој седници у Њујорку расправљати и одлучивати о предлогу резолуције о Сребреници.

Предлогом је, између осталог, предвиђено да се “11. јул обележава као међународни дан сећања на геноцид у Сребреници”. Седница почиње око 16 часова по средњоевропском времену.

Председник Србије Александар Вучић, који се налази у Њујорку, уочи седнице је поручио да ће се данас све видети – “ко су нам пријатељи и ко су нам лажни пријатељи”.

“Наравно, биће много лицемерја, биће много неистина, биће много свега на шта смо одавно научили – о којима ће они који све чине против Србије да нам објашњавају да у ствари све то чине управо због Србије јер много боље него ми разумеју наше интересе у будућности”, истиче Вучић.

Оценио је да ће данашњи дан за њега бити најтежи у политичком смислу откако је председник.

“Србију не могу да уплаше. Никада нису могли да је уплаше. Само бринем хоћу ли бити довољно на висини задатка да не разочарам свој народ. Друге бриге сам пребринуо, више их немам. Само бих желео да сваки Србин свуда у свету зна да сам дао све од себе бранећи част и образ нашег народа”, поручио је Вучић.

Додик: Резолуцијом о Сребреници потписан крај БиХ

Босна и Херцеговина је дошла до свог краја или су је, прецизније речено, довели до краја они који су се у њу клели, каже председник Републике Милорад Додик. Остало је само да сви учине напор, да буду добре комшије и да се у миру разиђемо, поручује Додик уочи одлуке Генералне скупштине УН о Сребреници.

“Мислим да је том одлуком Генералне скупштине потписан крај Босне и Херцеговине. Да ли ће се он остварити убрзано или за неко догледно време, то је ствар процеса. Ми бирамо мирни разлаз и то ћемо предложити на седници владе у Сребреници, предложићемо федералној страни. Синоним за ту резолуцију може да буде крај Босне и Херцеговине”, рекао је Додик.

Влада Републике Српске одржаће седницу у Сребреници, а пре тога ће положити венце на споменик убијеним Србима у Братунцу. Исто су планирали и у Поточарима, али из Меморијалног центра то нису дозволили.

Сведочења Срба о злочинима током рата на панелу у Њујорку

У Уједињеним нацијама јуче је одржан панел “Ми говоримо, јер они не могу – гласови који се чују”, на којем су говорили Срби који су доживели или су били сведоци злочина у претходним деценијама.

Након што су Срби који су доживели злочине изнели своја сведочења, председник Србије Александар Вучић рекао је да је дубоко дирнут сведочењима која је чуо и захвалио се свим жртвама на томе што су се обратиле на данашњем панелу.

“Ово је само група људи која живи у САД. Нисмо довели стотине и хиљаде људи српског порекла из Босне и Србије. Хтели смо само да покашемо свим државама чланицама и њиховим представницима и њиховим делегацијама овде да истина није једнострана. Неке од жртава су то управо рекле”, навео је председник Србије.

Najnovije