25 C
Belgrade
Monday, May 20, 2024
HomeUncategorizedПрви авион са помоћи из Србије за Газу слетео у Египат

Први авион са помоћи из Србије за Газу слетео у Египат

-

петак, 10.05.2024,  16:13 -> 19:16

Извор: Влада Србије

Авион који носи помоћ из Србије за Газу слетео је у послеподневним часовима у Египат, сазнаје РТС. Влада Србије усвојила је данас закључак којим се држави Палестини упућује хуманитарна помоћ у роби, као вид помоћ угроженом становништву услед критичне хуманитарне ситуације у Појасу Газе.

Хуманитарна помоћ даје се у храни, води, медицинској опреми, као и шаторима за смештај породица, укупна вредност робе је близу три милиона евра, а у тежини од близу 900 тона, саопштила је Влада Србије.

С обзиром на ургентност ситуације и опредељеност Србије да се помогне палестинском становиништву, помоћ се шаље у два авионска лета, од којих први авион лети данас, док се други упућује сутра. Ценећи значај хуманитарне помоћи данашњи авион са робом, према информацијама Министарства спољних послова, дочекаће амбасадор Србије у Египту.

Из Владе напомињу да нико не може да процени период у којем ће помоћ Србије стићи до становника Газе имајући у виду сложеност ситуације.

“Остатак хуманитарне помоћи превозиће се бродским путем у више наврата. План је да, када помоћ стигне у Египат, буде преузета од стране Црвеног полумесеца Египта и далје камионима превезена у Појас Газе. То све говори о сложености процедуре за вршење испоруке хуманитарне помоћи, као и о неопходности исте”, саопштила је Влада Србије.

Влада се истим закључком сагласила и са предлогом Министарства сполјних послова да се Влада Републике Србије одазове позиву специјализоване агенције Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) за пружање финансијске подршке Програму за хитну помоћ Гази, уплатом средстава у износу од 10.000 евра.

Najnovije