23.6 C
Belgrade
Saturday, May 11, 2024
HomeUncategorizedПосебна седница Народне скупштине Републике Српске – једна тачка дневног реда

Посебна седница Народне скупштине Републике Српске – једна тачка дневног реда

-

четвртак, 28.03.2024,  12:21 -> 12:43

Извор: РТРС, Независне

У Бањалуци је, два дана после наметања изборног закона БиХ, почела посебна седница Народне скупштине Републике Српске са једном тачком дневног реда – разматрање актуелне безбедносне и политичке ситуације у свету и утицај на Републику Српску.

Посебна седница Народне скупштине Републике Српске се одржава на предлог председника Републике Српске Милорада Додика, председника Народне скупштине Ненада Стевандића, председника Владе Радована Вишковића и српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић.

Цвијановић је у обраћању рекла да је Република Српска опедељена за поштовање Устава, територијалног интегритета и суверенитета БиХ и да то не нарушавају њени функционери и институције, већ годинама деловање високих представника и спрега страних и бошњачких судија у Уставном суду БиХ.

Према њеним речима, Дејтонски споразум није дао могућност високим представницима да управљају БиХ и да су опасне мере које су предузимали високи представници, поједини амбасадори и Уставни суд БиХ.

Вишковић је истакао да је Република Српска изложена бројним притисцима чији је циљ дестабилизација њених институција, али да неће одустати од мирне и легалне борбе.

Стевандић је раније рекао да би требало да буду донесени и закључци, међу којима и онај о опредељењу Републике Српске, поштовању и дословном примењивању међународног права и Општег оквирног мировног споразума.

У Информацији о предоженој тачки дневног реда се, између осталог, говори о наметању измењеног Изборног закона БиХ, уз подсећање да је тим поводом и сама ЕУ изразила незадовољство.

“Дакле, не постоји јединствен приступ земаља ЕУ у односима према БиХ, а у овом случају и према Кристијану Шмиту и његовим нелегалним поступцима”, пише у Информацији и додаје да су све ове активности подржане од стране тренутне америчке администрације.

Како се наводи у Информацији, Република Српска мора сачинити темељну анализу укупне новонастале ситуације, сачинити одговарајуће закључке и предузети одговарајуће активности. То укључује ревизију њеног досадашњег концепта међународних односа. Ако би то пропустила да учини, доспела би у ризик непредузимања одговарајућих корака благовремено, преносе Независне.

Najnovije