13.6 C
Belgrade
Monday, January 27, 2025
HomeVestiTRINAEST NAMIRNICA ZA PRIRODNO PODMLAĐIVANJE! Stručnjaci savetuju da jedete OVU hranu za...

TRINAEST NAMIRNICA ZA PRIRODNO PODMLAĐIVANJE! Stručnjaci savetuju da jedete OVU hranu za “peglanje kože” i čuvanje mladosti

-

Kako prirodno usporiti starenje, pitanje je koje se postavlja vekovima. U stvari, pokušaji borbe ili smanjenja efekata godina, staro koliko i ljudska vrsta. Mnogi su recept za dužu mladost probali da nađu u načinu ishrane.

Brojni stručnjaci ulažu mnogo vremena i novca kako bi pronašli zlatne formule protiv starenja. Iako ne postoji čarobni štapić koji briše bore, uključivanje određenih namirnica u ishranu je najbolji način da borimo protiv negativnih efekata koje nose godine.

Među namirnicama koje prema rečima stručnjaka daju efekte su one sa visokim sadržajem antioksidansa i anti-inflamatornih jedinjenja.

Borovnice

Većina istraživanja o zdravstvenim prednostima borovnica fokusira se na njihov ulogu u promociji kognitivnog zdravlja jer one štite regione mozga koji su povezani sa pamćenjem od oksidativnog oštećenja i usporavaju oštećenja moždanih ćelija povezanih sa starenjem.

Borovnice su bogate antocijaninima, jedinjenjima koja su zaslužna za njihov efekat protiv starenja. Ta jedinjenja ograničavaju oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima i sprečavaju veliki broj oboljenja.

Crna čokolada

Umerena količina crne čokolade kao deo zdrave, uravnotežene ishrane može pomoći u borbi protiv starenja.

Pošto je tamna čokolada bogata kalorijama, jedenje malog komada sa najvećim procentom kakaa (70 do 90 procenata) dovoljno je da uspori efekte starenja, prema istraživanju objavljenom u Antiokidants & Redok Signaling.

Orašasti plodovi

Konzumiranje orašastih plodova može produžiti životni vek jer oni pomažu u prevenciji hroničnih bolesti, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti i kognitivni problemi

Orašasti plodovi sadrže i mononezasićene i polinezasićene masti, a oba jedinjenja su povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Pošto su svi vaskularni faktori povezani sa kognicijom, orašasti plodovi mogu imati potencijal da uspore „kognitivni pad“ kod starijih osoba.

Losos

Losos sadrži velike količine astaksantina, super-antioksidansa i karotenoida poznatog po svojim jedinstvenim prednostima protiv starenja.

Dobar broj novih istraživanja je otkrio da astaksantin koristi zdravlju mozga očuvanjem kognitivnih funkcija. Takođe, može da smanji oksidativni stres i upalu. I druge masne ribe — kao što su tuna i skuša sa svojim omega-3 kiselinama spadaju u najbolje namirnice za unapređenje zdravlja.

Avokado

Avokado je svakako superhrana, koja sadrži fitokemikalije i važne esencijalne hranljive materije koje pomažu u sprečavanju negativnih efekata starenja.

Avokado je prepun mononezasićenih masnih kiselina i antioksidansa, koji su ključna jedinjenja u održavanju zdravih i mladih arterija.

Ekstradevičansko maslinovo ulje

Bogato zdravim mononezasićenim mastima, antioksidansima i polifenolima, maslinovo ulje pomaže u smanjenju upale i oksidativnog stresa, koji su ključni faktori starenja. Pokazalo se da ekstradevičansko maslinovo ulje smanjuje upalu, poboljšava zdravlje srca i čuva elastičnost kože.

Istraživanja su pokazala da se antioksidansi iz ovog ulja uspešno bore protiv slobodnih radikala i pomažu u odlaganju starenja kože.

Zeleni čaj

Prepun katehinima i polifenolima, zeleni čaj ima moćna antioksidativna svojstva koja mogu smanjiti oštećenja od sunca od UV zračenja i poboljšati elastičnost kože. Studije su čak pokazale da njegovi polifenoli pomažu u usporavanju razgradnje kolagena.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkrilo je da je konzumacija zelenog čaja povezana sa poboljšanom funkcijom mozga i smanjenim „kognitivnim padom“ u vezi sa godinama.

Nar

Nar je bogat antioksidansima, uključujući elaginsku kiselinu i punikalagine, koji pomažu u borbi protiv zapaljenja i UV zraka.

Brojna istraživanja su pokazala značajnu ulogu nara u stimulisanju proizvodnje kolagena i obnavljanju kože.

Studija u časopisu Nature Medicine otkrila je da jedinjenja u naru mogu stimulisati mitofagiju, proces koji promoviše regeneraciju ćelija i dugovečnost.

Paradajz

Paradajz sadrži likopen, snažan antioksidans koji štiti kožu od oštećenja izazvanih UV zračenjem i čuva zdravlje srca. Studije su pokazale da redovno konzumiranje paradajza poboljšava teksturu kože i smanjuje rizik od opekotina od sunca.

Studija objavljena u British Journal of Dermatology otkrila je da likopen smanjuje težinu opekotina od sunca i poboljšava zdravlje kože.

Med

Poznat po svojim antimikrobnim i hidratantnim svojstvima, med pomaže u umirivanje kože i podstiče zarastanje rana. Takođe sadrži antioksidante i ima antibakterijska svojstva koja pomažu u zarastanju kože.

Jogurt

Bogat probioticima, jogurt podržava zdravlje creva, što je neophodno za imunološku funkciju i čistoću kože. Studije su pokazale da probiotici mogu poboljšati funkciju barijere kože i smanjiti upalu.

Istraživanje objavljeno u Međunarodnom časopisu za žensku dermatologiju čak je otkrilo da probiotici imaju blagotvorne efekte na regulaciju imuniteta, akne i starenje kože.

Brokoli

Bogat sulforafanom i vitaminima C i K, brokoli podstiče proizvodnju kolagena i štiti od oksidativnih oštećenja. Sulforafan je takođe antioksidans koji štiti od oštećenja DNK i ubrzava detoksikaciju.

Studije pokazuju da brokoli može da smanji znake starenja uzrokovane faktorima životne sredine, a otkriveno je da pomaže i u smanjenju markera oksidativnog stresa kod ljudi.

Beli luk

Beli luk sadrži jedinjenja sumpora koja stimulišu proizvodnju kolagena i smanjuju upalne procese. Takođe štiti od opadanja kognitivnih sposobnosti povezanih sa godinama i srčanih bolesti, kao što je prikazano u istraživanju objavljenom u Journal of Nutrition.

Poznat po svom blagotvornom uticaju na kardiovaskularni sistem, beli luk takođe sadrži alicin, koji može da pomogne u borbi protiv upala i oksidativnog stresa.

Kurir.rs/RTS

Najnovije