Kako prirodno usporiti starenje, pitanje je koje se postavlja vekovima. U stvari, pokušaji borbe ili smanjenja efekata godina, staro koliko i ljudska vrsta. Mnogi su recept za dužu mladost probali da nađu u načinu ishrane.
Brojni stručnjaci ulažu mnogo vremena i novca kako bi pronašli zlatne formule protiv starenja. Iako ne postoji čarobni štapić koji briše bore, uključivanje određenih namirnica u ishranu je najbolji način da borimo protiv negativnih efekata koje nose godine.
Među namirnicama koje prema rečima stručnjaka daju efekte su one sa visokim sadržajem antioksidansa i anti-inflamatornih jedinjenja.
Borovnice
Većina istraživanja o zdravstvenim prednostima borovnica fokusira se na njihov ulogu u promociji kognitivnog zdravlja jer one štite regione mozga koji su povezani sa pamćenjem od oksidativnog oštećenja i usporavaju oštećenja moždanih ćelija povezanih sa starenjem.
Borovnice su bogate antocijaninima, jedinjenjima koja su zaslužna za njihov efekat protiv starenja. Ta jedinjenja ograničavaju oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima i sprečavaju veliki broj oboljenja.
Crna čokolada
Umerena količina crne čokolade kao deo zdrave, uravnotežene ishrane može pomoći u borbi protiv starenja.
Pošto je tamna čokolada bogata kalorijama, jedenje malog komada sa najvećim procentom kakaa (70 do 90 procenata) dovoljno je da uspori efekte starenja, prema istraživanju objavljenom u Antiokidants & Redok Signaling.
Orašasti plodovi
Konzumiranje orašastih plodova može produžiti životni vek jer oni pomažu u prevenciji hroničnih bolesti, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti i kognitivni problemi
Orašasti plodovi sadrže i mononezasićene i polinezasićene masti, a oba jedinjenja su povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Pošto su svi vaskularni faktori povezani sa kognicijom, orašasti plodovi mogu imati potencijal da uspore „kognitivni pad“ kod starijih osoba.
Losos
Losos sadrži velike količine astaksantina, super-antioksidansa i karotenoida poznatog po svojim jedinstvenim prednostima protiv starenja.
Dobar broj novih istraživanja je otkrio da astaksantin koristi zdravlju mozga očuvanjem kognitivnih funkcija. Takođe, može da smanji oksidativni stres i upalu. I druge masne ribe — kao što su tuna i skuša sa svojim omega-3 kiselinama spadaju u najbolje namirnice za unapređenje zdravlja.
Avokado
Avokado je svakako superhrana, koja sadrži fitokemikalije i važne esencijalne hranljive materije koje pomažu u sprečavanju negativnih efekata starenja.
Avokado je prepun mononezasićenih masnih kiselina i antioksidansa, koji su ključna jedinjenja u održavanju zdravih i mladih arterija.
Ekstradevičansko maslinovo ulje
Bogato zdravim mononezasićenim mastima, antioksidansima i polifenolima, maslinovo ulje pomaže u smanjenju upale i oksidativnog stresa, koji su ključni faktori starenja. Pokazalo se da ekstradevičansko maslinovo ulje smanjuje upalu, poboljšava zdravlje srca i čuva elastičnost kože.
Istraživanja su pokazala da se antioksidansi iz ovog ulja uspešno bore protiv slobodnih radikala i pomažu u odlaganju starenja kože.
Zeleni čaj
Prepun katehinima i polifenolima, zeleni čaj ima moćna antioksidativna svojstva koja mogu smanjiti oštećenja od sunca od UV zračenja i poboljšati elastičnost kože. Studije su čak pokazale da njegovi polifenoli pomažu u usporavanju razgradnje kolagena.
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkrilo je da je konzumacija zelenog čaja povezana sa poboljšanom funkcijom mozga i smanjenim „kognitivnim padom“ u vezi sa godinama.
Nar
Nar je bogat antioksidansima, uključujući elaginsku kiselinu i punikalagine, koji pomažu u borbi protiv zapaljenja i UV zraka.
Brojna istraživanja su pokazala značajnu ulogu nara u stimulisanju proizvodnje kolagena i obnavljanju kože.
Studija u časopisu Nature Medicine otkrila je da jedinjenja u naru mogu stimulisati mitofagiju, proces koji promoviše regeneraciju ćelija i dugovečnost.
Paradajz
Paradajz sadrži likopen, snažan antioksidans koji štiti kožu od oštećenja izazvanih UV zračenjem i čuva zdravlje srca. Studije su pokazale da redovno konzumiranje paradajza poboljšava teksturu kože i smanjuje rizik od opekotina od sunca.
Studija objavljena u British Journal of Dermatology otkrila je da likopen smanjuje težinu opekotina od sunca i poboljšava zdravlje kože.
Med
Poznat po svojim antimikrobnim i hidratantnim svojstvima, med pomaže u umirivanje kože i podstiče zarastanje rana. Takođe sadrži antioksidante i ima antibakterijska svojstva koja pomažu u zarastanju kože.
Jogurt
Bogat probioticima, jogurt podržava zdravlje creva, što je neophodno za imunološku funkciju i čistoću kože. Studije su pokazale da probiotici mogu poboljšati funkciju barijere kože i smanjiti upalu.
Istraživanje objavljeno u Međunarodnom časopisu za žensku dermatologiju čak je otkrilo da probiotici imaju blagotvorne efekte na regulaciju imuniteta, akne i starenje kože.
Brokoli
Bogat sulforafanom i vitaminima C i K, brokoli podstiče proizvodnju kolagena i štiti od oksidativnih oštećenja. Sulforafan je takođe antioksidans koji štiti od oštećenja DNK i ubrzava detoksikaciju.
Studije pokazuju da brokoli može da smanji znake starenja uzrokovane faktorima životne sredine, a otkriveno je da pomaže i u smanjenju markera oksidativnog stresa kod ljudi.
Beli luk
Beli luk sadrži jedinjenja sumpora koja stimulišu proizvodnju kolagena i smanjuju upalne procese. Takođe štiti od opadanja kognitivnih sposobnosti povezanih sa godinama i srčanih bolesti, kao što je prikazano u istraživanju objavljenom u Journal of Nutrition.
Poznat po svom blagotvornom uticaju na kardiovaskularni sistem, beli luk takođe sadrži alicin, koji može da pomogne u borbi protiv upala i oksidativnog stresa.
Kurir.rs/RTS