4.8 C
Belgrade
Sunday, December 21, 2025

Trik za najhrskaviji pečeni krompir: Isprobajte čuveni praznični recept Džejmija Olivera

-

Poznati britanski kuvar Džejmi Oliver otkrio je nekoliko ključnih trikova za pripremu savršenog božićnog pečenog krompira. Gostujući u emisiji „The One Show“ na BBC-ju, podelio je svoj provereni recept za izuzetno hrskav krompir koji će, prema pisanju Express-a, zasigurno impresionirati sve za prazničnom trpezom.

Prvo, oljuštite, isecite i kuvajte krompir u ključaloj slanoj vodi tačno 14 minuta. Zatim ga dobro ocedite. Zatim dolazi ključni korak – dobro ga protresite u cediljci ili činiji dok mu površina ne postane hrapava. Dodajte masnoću po vašem izboru, kao što je maslinovo ulje ili guščja mast, i začinite ruzmarinom i belim lukom. Pecite dok blago ne porumeni, piše Index.hr.

Neočekivani trik za savršenu hrskavost

Ali to nije sve. Kada krompir blago porumeni, Oliver predlaže nešto na šta mnogi ljudi ne bi pomislili: „Izgnječite ga“. Lagano pritiskanje gnječilicom za krompir povećava površinu koja će postati hrskava.

Zatim dodajte malo sirćeta i vratite krompir u rernu. Džejmi insistira da će ovaj korak osigurati da budu „zlatni hrskavi“ i „najbolji pečeni krompir ikada“.

Nauka koja stoji iza savršenog krompira

Ideja iza dodavanja sirćeta je kontrola razgradnje pektina, koji povrću daje strukturu. Prema sajtu Serious Eats, ćelijska supstanca krompira počinje da se razlaže na temperaturi od oko 84°C, ali na ovaj proces utiče i pH vrednost sredine u kojoj se kuva.

Što je sredina kiselija (niži pH), krompir će bolje zadržati svoj oblik. S druge strane, u alkalnoj sredini (viši pH), brže će se raspasti. Dakle, pasiranje krompira i tajni sastojak (sirće) daće vam najukusniji i najhrskaviji krompir koji će prvi nestati sa praznične trpeze.

Najnovije