Poznata pirotska kuhinja obiluje raznovrsnim specijalitetima, među kojima je i jedan od testa – mekika, koja se može svrstati i u brzu, ali i u zdravu hranu.
Foto: Shutterstock
Ni jednostavnijeg recepta, ni ukusnijeg i jeftinijeg obroka, tako se u najkraćem mogu opisati mekike, a, za poznate pirotske, čeka se u redu, naročito u vreme posta i slava.
Piroćanci ih obožavaju. U redu za pirotski specijalitet i komšije iz Bugarske. Iako su sastojci jednostavni, za pripremu mekika potrebno je biti vešt majstor.
– Treba da se umesi, da nadođe testo, temperature su važne. Sve je prirodno, u testo ide samo brašno, kvasac, so i voda, nema tu aditiva, nema hemije, pojačivača ukusa, nema ništa – objasnio je zanatlija Miroljub Madić, prenosi Blic.
U redu za pirotski specijalitet i komšije iz Bugarske. Mekike se u Pirotu spremaju i jedu, ali su i predmet istraživanja. Nedavno je objavljen rad u „Pirotskom zborniku“.
– Kao efekat, kao jedan fenomen koji se dešava u Pirotu, a ne kao nešto na šta smo inače navikli. Kao neku ukusnu zgodu o vašaru ili subotama. Ima već odlike zanatske proizvodnje. Dakle, Pirot može slobodno da računa na mekiku kao adekvatnog reprezenta u budućnosti, po pitanju gastronomije – ovako posmatra mekike gastronom Arsenije Todorović.
Pirot je na gastronomskoj mapi Srbije i regiona prepoznat po kačkavalju, peglanoj kobasici, jagnjetini koje se konzumira za ručak i večeru. Za doručak – mekike, odnosno poznati pirotski mećik. Ukus i miris decenijama se nisu promenili, a miriše na detinjstvo.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.