Foto: Shutterstock/Tatjana Baibakova
Ukoliko za današnji svečani ručak spremate pečenje, najbolje rezultate ćete postići ako meso stavite u rernu na sobnu temperaturu. Zato bi bilo dobro da željeni komad izvadite iz frižidera bar pola sata ili sat pre pečenja…
Pečenje i ruska salata su uobičajeni deo prazničnog menija. Ako želite da ispečete savršene meso i imate jnajhrskaviju koricu, pratite ove savete:
5 saveta za savršeno ukusno i hrskavo pečenje
Posolite meso noć pre pečenja
Ako meso posolite neposredno pre pečenja, verovatno ćete ispeći komad mesa sa slanom koricom i bezukusnom krtinom. Umesto toga, ceo komad svežeg mesa dobro posolite i ostavite preko noći u frižideru kako bi slanoća što dublje prodrla u meso, piše Punkufer.hr.
Uklonite svu vlagu sa mesa
Najbolje rezultate ćete postići ako meso stavite u rernu na sobnu temperaturu. Zato bi bilo dobro da željeni komad izvadite iz frižidera bar pola sata ili sat pre pečenja. Koristite papirni ubrus da uklonite tečnost sa kože, jer će na taj način koža biti hrskavija.
Primenite ovaj trik za hrskavost kože
Nožem pažljivo zarežite kožu željenog komada mesa tako da napravite rezove dubine nekoliko milimetara i dužine dva centimetra, a zatim ga stavite u zagrejanu rernu. Na taj način će mast izaći kroz površinu mesa, korica će na kraju biti hrskavija i ukusnija.
Ne zaboravite na podlivanje
Pečenje se obično stavlja u rernu, u dublji pleh sa začinima, uljem i korenastim povrćem, a tokom pečenja se poliva močom koja je iscurela iz mesa i ostalih sastojaka. Ako želite da vaše pečenje ima posebno dobru aromu, podlijte ga sa malo piva svakih 15-ak minuta. Ovo je inače odličan trik i za neke druge vrste pečenog mesa.
Obrnuto pečenje
Hrskavu koricu možete i meko meso možete postići i ako željeni komad mesa stavite direktno na rešetku za rernu, a ispod stavite pleh sa vodom. Direktno izlaganje kože toplom vazduhu garantovaće hrskavost kože, koža će zaštititi meso od preterane termičke obrade, a sav višak masnoće će se ocediti u pleh. Prijatnan božićni ručak!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.