Pogledajte recept za punjenu pogaču i umak od belog luka iz emisije Praktična žena.
Punjena pogača
Sastojci:
1,5 dl mleka
1/2 kocke kvasca
1 kk šećera
1/2 prašak za pecivo
1 mala čaša jogurta
1/2 male čaše kiselog mleka
1 jaje + 1 žumance
0,75 ml ulja + 2-3 kašike za premazivanje
1 ravna kašika soli
600 – 650 gr brašna
nadev
300-350 g sitnog neslanog sira
150 g sirnog namaza
oko 100 g suvog vrata,
oko 100 g šunkarice ili pilećeg filea u omotu,
oko 50 g sitno seckane slaninice, pačete…
oko 150 g nekog tvrdog sira
8-10 komada čeri paradajza
Priprema:
Na umerenoj vatri zagrejati mleko, dodati kvasac, šećer i 2 – 3 kašike brašna. Promešati i ostaviti na toplom da nadođe. U vanglu staviti brašno, so, prašak za pecivo i promešati. Dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, jogurt i kiselo mleko i zamesiti meko testo. Po potrebi postepeno dodavati brašno. Pouljiti posudu i u nju staviti testo, pokriti prozirnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 35 – 40 minuta. Izvaditi testo na radnu površinu postu brašnom i razviti oklagijom u krug veličine tepsije. Krug od testa prebaciti na papir za pečenje i na sredini kruga nožem zaseći testo na 4 reza da se dobije 8 trouglova.
Testo po obodu namazati smesom sitnog sira, začinjenog po ukusu. Preko namaza rasporediti sitno seckanu pršutu, šunkaricu i rendani sir. Uzeti jedan trougao testa iz sredine, preklopiti ga preko nadeva, a zatim podvući ispod “venca” od testa. Postupak ponoviti i sa ostalim trouglovima. Na deo nadeva koji nije pokriven staviti čeri paradajz. Pogaču preklopiti prozirnom folijom i ostaviti 15-tak minuta da se “odmori”, a zatim je peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Zatim smanjiti rernu na 180 stepeni i peći pogaču još 5 minuta.
Pečenu pogaču izvaditi na rešetku, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi oko 15minuta pre jela.
Umak od belog luka
Sastojci:
1 veća čaša grčkog jogurta
2-3 čena belog luka
2-3 kašike majoneza
malo limunovog soka
začini po ukusu- mirođija, peršunov list, beli biber
Priprema:
Sve sastojke izmešati i poslužiti uz pogaču.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.