11.6 C
Belgrade
Saturday, March 22, 2025
HomeVestiPunjena pogača i umak od belog luka – kombinacija koju jednostavno treba...

Punjena pogača i umak od belog luka – kombinacija koju jednostavno treba probati

-

Pogledajte recept za punjenu pogaču i umak od belog luka iz emisije Praktična žena.

Punjena pogača

Sastojci:

1,5 dl mleka

1/2 kocke kvasca

1 kk šećera

1/2 prašak za pecivo

1 mala čaša jogurta

1/2 male čaše kiselog mleka

1 jaje + 1 žumance

0,75 ml ulja + 2-3 kašike za premazivanje

1 ravna kašika soli

600 – 650 gr brašna

nadev

300-350 g sitnog neslanog sira

150 g sirnog namaza

oko 100 g suvog vrata,

oko 100 g šunkarice ili pilećeg filea u omotu,

oko 50 g sitno seckane slaninice, pačete…

oko 150 g nekog tvrdog sira

8-10 komada čeri paradajza

Priprema:

Na umerenoj vatri zagrejati mleko, dodati kvasac, šećer i 2 – 3 kašike brašna. Promešati i ostaviti na toplom da nadođe. U vanglu staviti brašno, so, prašak za pecivo i promešati. Dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, jogurt i kiselo mleko i zamesiti meko testo. Po potrebi postepeno dodavati brašno. Pouljiti posudu i u nju staviti testo, pokriti prozirnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 35 – 40 minuta. Izvaditi testo na radnu površinu postu brašnom i razviti oklagijom u krug veličine tepsije. Krug od testa prebaciti na papir za pečenje i na sredini kruga nožem zaseći testo na 4 reza da se dobije 8 trouglova.

Testo po obodu namazati smesom sitnog sira, začinjenog po ukusu. Preko namaza rasporediti sitno seckanu pršutu, šunkaricu i rendani sir. Uzeti jedan trougao testa iz sredine, preklopiti ga preko nadeva, a zatim podvući ispod “venca” od testa. Postupak ponoviti i sa ostalim trouglovima. Na deo nadeva koji nije pokriven staviti čeri paradajz. Pogaču preklopiti prozirnom folijom i ostaviti 15-tak minuta da se “odmori”, a zatim je peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Zatim smanjiti rernu na 180 stepeni i peći pogaču još 5 minuta.

Pečenu pogaču izvaditi na rešetku, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi oko 15minuta pre jela.

Umak od belog luka

Sastojci:

1 veća čaša grčkog jogurta

2-3 čena belog luka

2-3 kašike majoneza

malo limunovog soka

začini po ukusu- mirođija, peršunov list, beli biber

Priprema:

Sve sastojke izmešati i poslužiti uz pogaču.

U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.

Najnovije