Muškarac je čuvao flašu viskija 17 godina za posebnu priliku.
Prilikom otvaranja, čep flaše se raspao, a delovi su završili u piću.
Svi imamo običaj da neke stvari čuvamo “za posebnu priliku”. Od odeće, preko nakita, novca pa i pića, kao što je bio slučaj sa jednim muškarcem koji je umesto da uživa u onome što je ostavio za kasnije, ostao bez svega.
Njegova priča je završila u javnosti kada se na Reditu požalio šta mu se desilo. On je čak 17 godina čuvao flašu viskija, da bi, kada je konačno odlučio da je otvori, doživeo veliko razočaranje.
Čuvao viski za “posebnu priliku”
“Dakle, volim da skupljam viskije i ponekad znam da preteram. Prijatelj mi je 2008. godine poklonio Johnnie Walker Green Label star 15 godina i, pošto tada nisam mogao da priuštim ‘kvalitetnije’ viskije, odlučio sam da ga sačuvam za neku posebnu priliku. Uz to, imao je i sentimentalnu vrednost. Tokom godina moj ukus se razvijao i menjao, kao i moja finansijska situacija, pa sam počeo da preferiram i sakupljam single malt viskije”, počeo je on svoju priču.
Kako kaže, došla je “tipična kriza srednjih godina” pa je odlučio da prekopa svoj bar i potraži stare boce koje su bile sklonjene pozadi i tada ju je pronašao.
Kada je nedavno rešio da je konačno otvori, usledio je šok – pampur se potpuno raspao, a njegovi delovi završili su u samoj flaši.
“Kada sam je otvorio, čep je izašao već pri prvom okretu, dok je preostali, potpuno osušeni deo ostao zaglavljen u boci. Trebalo mi je neko vreme da ga izvadim, da procedim viski kako bih uklonio komadiće čepa koji su upali unutra, a zatim sam piće presuo u praznu bocu Glenfiddicha. Uzeo sam prvi gutljaj i bio je prijatan, ali nisam siguran da li je zaista vredelo čuvati ga toliko dugo”, kaže on pa dodaje:
– Pouka koju sam izvukao: boce je potrebno povremeno držati horizontalno, kako bi čep ostao hidriran i Ne treba čekati posebne prilike da biste otvorili viski.
Kako da vam se ovo ne dogodi
Nakon njegove objave, brojni korisnici Redita podelili su savete kako da se slične situacije izbegnu.
Jedni kažu da je potrebno s vremena na vreme okrenite flašu kako bi čep upio malo tečnosti i ostao elastičan. Preporuka je i korišćenje Ah-So otvarač za vino ili čak filteri za kafu mogu pomoći da se piće pretoči bez komadića čepa.
Neko predlaže i običan vadičep često može da izvuče i krhke čepove, a ako se deo odlomi, nije velika šteta a kao poslednja opcija tu je pretakanje sifonom. Ostavite flašu da miruje, pa uz pomoć plastične cevčice pažljivo pretočite piće u drugu bocu, ostavljajući talog na dnu.
Flaša (Foto: Evgeny Karandaev / Alamy / Profimedia / Profimedia)








