16.5 C
Belgrade
Monday, January 27, 2025
HomeVesti"Ceđeni sok je ulazak u BOLEST, za doručak može ŠAKA BADEMA" Jelovnik...

“Ceđeni sok je ulazak u BOLEST, za doručak može ŠAKA BADEMA” Jelovnik popularnog srpskog doktora: “KULTURAN ČOVEK NA SLAVI POJEDE SAMO JEDNU SARMU”

-

Vesti Društvo

Jelovnik popularnog srpskog doktora: Kulturan čovek ne pojede više od jedne sarme, ceđeni sok ulazak u bolest

Doručak ne sme da bude šećerni, a svaki šećer je nezdrav, čak i onaj prisutan u voću, ovsenim pahuljicama ili kinoi, kaže doktor Čubrilo

Insulinska rezistencija je osnova mnogih bolesti, a unos velike količine ugljenih hidrata blokira proizvodnju energije

Profesor Dejan Čubrilo, specijalista sportske medicine i profesor medicinske fiziologije objasnio je da doručak ne sme da bude šećerni, kao i da je svaki šećer nezdrav, čak poput i onog koji se nalazi u ovsenim pahuljicama ili kinoi, pa čak i u voću. On je gostujući na TV Prva istakao da kulturan čovek pojede samo jednu sarmu, a da su ceđeni sokovi uvod u bolest.

Foto: TV Prva / screenshot

.

Sve je to šećer i svaki njegov skok je ulazak u bolest. Ima i skrivenih šećera, gde mi ni ne znamo da neke namirnice ga imaju, a imaju. Takođe, imate ljude koji ujutru popiju sok od ceđene pomorandže. Zdravo je jedino da se uđe u bolest. To jeste glukoza, ali sve je to šećer. Isto je kao da ste popili koka kolu – pojašnjava on.

Kako kaže, pravilo dve kašike je ono kojeg bi trebalo da se držimo kada je ishrana u pitanju, što znači da imamo raznolike nutrijente, ali od svakog po dve kašike.

Foto: TV Prva / screenshot

.

– Mi možemo da napravimo i obrok koji je predivan, koji je preukusan, uopšte nije sporno. Primera radi, vi možete pojesti jaja i uz ta jaja vi možete uzeti i jednu supenu kašiku te vaše kinoe. Ali ne možeš uzeti i jaja i kinou i kiselo mleko i avokado. Dakle, te kombinacije – pojašnjava on.

Kako kaže, od šećera se stari, a velika količina ugljenih hidrata blokira naše “fabrike za proizvodnju energije”.

– Mi smo umorni. Taj osećaj da mi popijemo ujutro sok od pomorandže, ceđeni sok, uzmemo neko voće, to je samo povećanje nivoa hormona zadovoljstva, ali je to pad energije i mi ulazimo u umor. S druge strane, taj visoki skok tog famoznog hormona insulina pravi jedan začarani krug ulaska u zapaljenski proces. Mi praktično u svakom tom obroku, uzimajući više tog šećera, ako su to i tri supene kašike pirinča, ili kinoe, ili amaranta, ili prosa, nije bitno šta, čak i prosa, kao najzdravije namirnice ne može više od dve supene kašike – poručuje doktor.

On poručuje da je najbitnije ujutru izbegavati šećere, već pojesti nešto što ih ne sadrži, a kasnije tokom dana dozvoljeno je ubaciti i šećer u vidu crne čokolade ili voća.

Ja pojedem za doručak šaku badema, pa sačekam malo i onda pojedem red crne čokolade, tako može – kaže on.

“Kulturan čovek na slavi pojede jednu sarmu”

Dodaje da ručak može biti ono što nam je preostalo od juče, ukoliko nemamo vremena svaki dan da spremamo, ali i da je vrlo bitno paziti na ishranu tokom praznika i slava.

-Ne možete sebi dozvoljavati da pojedete na jednoj zabavi pola kila mesa, ne daj Bože, pola kila salate i to je kao zdravost. Ne može tri-četiri sarme. Jako mi je žao, ali kulturan čovek će povesti jednu sarmu. Nekulturno je pojesti više od jedne sarme u jednom obroku – dodaje doktor.

– Ne moramo mi da sad pojedemo tu sarmu pet komada, pa gladujemo pet sati. pojedite jednu, pa za pola sata pojedite šaku badema, pa onda pojedite opet nešto treće za sat vremena, ali nemojte pojesti u jednom obroku tu ogromnu količinu šećera koja će te ugušiti i ostariti – poručuje on.

Čubrilo navodi da je insulinska rezistencija predvorje svega, te ne dozvoljava da energija uđe u ćelije, a kada energije nema u ćeliji dolazi do bolesti.

– Da li će to biti ekcem, aritmija, da li će to biti napad virusa, neuronska degeneracija, artritis, nebitno šta je. Dakle, podloga svega je insulinska rezistencija. Danas imamo pošast steriliteta, imamo pošast poremećaja. Zato što uzimamo takvu hranu. Pogledajte šta se jede i koja količina se jede tih hidrata u jednom obroku. Pa ne možete vi pojesti i pomfrit, ono celo pakovanje i dva, tri neka tamo sloja kifli i tako dalje. To je kao da ste otrovali telo – kaže on.

Čorba treba da sadrži tri šake povrća

On kaže da je najbitnije kontrolisati količinu hrane koju unosimo u telo, kao i da moramo da vežbamo unos manje hrane da bi se telo naviklo.

– Dakle, ako jedem čorbu od pasulja ili od sočiva, ja ću uzeti čorbu i uzeću tri supene kašike. Ali ako biste se vratili, ja pamtim moju babu koja je nekada birala mahunarke, bobice i tako dalje. I ona je to rukama birala da vidi koje su dobre, a nakon toga stavljala u vodu. I ja se pamtim dozu koja je stajala tamo. Ta doza je smešna za celu familiju. I vi kad pogledate koja se količina stavljala mahunarki u tu čorbu, to je stvarno bilo na nivou dve, tri šake. I jeli smo tu dozu. To je jedna siromašna čorba koja te napravi da imaš dovoljno čorbe s tim sastojcima, sa povrćem, da ima dovoljno minerala, što je jako bitno – poručuje on.

Foto: TV Prva / screenshot

.

Riba se teško vari, proso najbolja žitarica

Čubrilo objašnjava da je riba preporučljiva, ali da je on ne glorifikuje kao hranu jer je teško svarljiva. Ipak, kaže da je ćureće i pileće meso najbolja opcija.

Najlakše se vare neka mesa koja su pileća, ćureća, lagane ribe. Sirevi su jako teški. Mladi sirevi, to je paradoks koji ljudi stalno u dijetama i detoksikacijama. Daj mi mladi sir, to mi je zdravo dijetu. To je ekstremno teško, svarljivo, puno laktoze. Mahunarke su teške, znači morate dozirati mahunarke. Imate žitarice koje su jako lepe, dakle, moj favorit uvek je proso. Dakle, proso je jedan čistač za paljenje u crevima i u celom organizmu. Ali, molim vas, iako je proso, dozirajte ga. Svaki obrok je jedna hemijska reakcija – objašnjava doktor.

Najnovije