3.3 C
Belgrade
Saturday, December 13, 2025

Kako od jedog pečenog pileta da dobijete pet obroka

-

pilePile, foto: Cseh Ioan / Alamy / Profimedia

Bake su znale da iskoriste svaki komad hrane, pa tako i da od jednog pileta naprave gozbu.

Pečeno pile u sebi krije mnogo više od hrskavog bataka. U duhu filozofije „ništa se ne baca“, evo pet načina da jedna kokoška traje ceo nedeljni meni.

1. Sveža pečena piletina

Onog dana kada se kupi, pečena kokoška je gotovo savršena: hrskava kožica, sočno meso i sopstveni sokovi. Dovoljno je dodati malo suvog začina za perad ili začinsku mešavinu, ali meso je i bez dodataka veoma ukusno. Tamno meso, poput bataka i karabatka, idealno je uz jednostavne priloge – testeninu s maslinovim uljem i povrćem, pečeni krompir ili brzu salatu.

Ostatak piletine može se iskoristiti za naredne obroke.

2. Belo meso za sendviče i salate

Belo meso, poput grudi, može se iscepkati i kombinovati s majonezom, celerom, italijanskim prelivom i kiselim krastavcima za brzi pileći sendvič ili salatu.

Takođe, iscepkano belo meso može se kratko propržiti na tiganju s sokom koji je iscurio tokom pečenja, što mu vraća sočnost i aromu. Idealno je za brze salate poput Cobb ili Caesar.

3. Krilca i tamno meso za paste i brza jela

Krilca i tamno meso, poput bataka i karabatka, ostaju sočni kada se podgrevaju, što ih čini idealnim za dodavanje u paste, žitarice ili supe. Tamno meso treba dodavati tek pred kraj kuvanja kako bi se zadržala sočnost i bogat ukus.

4. Sitni delovi i ostaci

Sitni komadići, koji ostanu između kostiju ili na dnu pileta, savršeni su za jela gde veličina nije bitna: pite, tacose, gulaše. Upijaju sos, daju intenzivan ukus i omogućavaju da se kokoška iskoristi do kraja.

5. Kostur za supu

Čak i kada je meso potrošeno, kosti piletine ne treba bacati. Kosti bogate kolagenom, ostatak masti i žele s dna kese čine aromatičan temeljac. Lonac se može napuniti kostima i grubo isečenim povrćem – lukom, šargarepom, celerom i po želji lovorovim listom – i naliti vodom. Nakon sat-dva kuvanja dobija se zlatna, mirisna supa koja može poslužiti kao baza za supu, rižoto ili sos. Temeljac se može čuvati u teglama ili zamrznuti u kockicama leda za kasniju upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Najnovije