Na prvi pogled, Sinhuji deluje kao prosečan uspavani okrug u „trećerazrednom” gradu u Kini. Međutim, svake jeseni i zime njegove ulice ispuni jedinstven miris koji odaje njegovu drevnu istoriju i obećava svetlu budućnost: sušene kore mandarina, poznate kao čenpi.
Foto: Shutterstock
Na prvi pogled, Sinhui je samo običan, uspavani okrug u „trećerazrednom” gradu u Kini. Ali svake godine, tokom jeseni i zime, njegove ulice ispunjava jedinstven miris koji podseća na njegovu drevnu istoriju i obećava svetlu budućnost – miris sušenih kora mandarine, poznatih kao čenpi.
Za stanovnike ovog kraja, to je miris zlata.
Reč za „mandarinu” na kantonskom jeziku izgovara se isto kao reč za „zlato” – „gam.” A baš kao i plemeniti metal, neke od ovih kora mogu vredeti ogromne svote novca.
Sinhui se nalazi na istočnoj strani Đangmena, grada u južnoj kineskoj provinciji Guangdong. Redovi stabala, neupadljive fabrike i farme prate nove autoputeve, dok povremeni sjajni stakleni neboderi simbolizuju ekonomski uspon ovog kraja.
– Ovo je Đangmen Vanda Plaza, najviši neboder u Đangmenu – kaže Džou Živei, lokalni stanovnik, dok vozi svog prijatelja, šefa kuhinje Lija Či Vaija, kroz Sinhui u svom belom Poršeu.
– Naravno, nije to ništa u poređenju sa neboderima u Hong Kongu, ali je ipak impresivno – skoro 200 metara visoko. Pogledaj i ove dobro asfaltirane auto-puteve. Sinhui se mnogo razvio.
Razvoj grada velikim delom može se pripisati njegovim korama mandarine.
Lekovita vrednost starih kora mandarine
Iako mandarine rastu širom Kine, samo kore iz Sinhua smatraju se vrednim kao zlato.
Lekovita svojstva ovih kora, koje se u kineskoj medicini koriste već vekovima, prvi put su dokumentovana još u doba dinastije Južni Song (1127–1279).
– Sinhui se nalazi na ušću reka Siđang i Tanđang, u srcu delte Biserne reke – objašnjava Li, glavni kuvar restorana sa Mišlenovom zvezdom, „The Legacy House,” koji se nalazi u hotelu Rouzvud Hong Kong.
Li je iz Sinhua otišao u Hong Kong kao tinejdžer. Nakon što je decenijama radio kao kuvar kineske kuhinje u užurbanom gradu, obnovio je svoje poštovanje prema proizvodima iz rodnog kraja.
– Sastav vode i zemljišta učinio je ovo područje idealnim za uzgoj mandarina – kaže Li. – Veruje se da su kore odavde bogatije mikronutrijentima nego one iz drugih krajeva.
Da bi se kore mogle nazvati „čenpi” (stare kore, naučno poznate kao Citri Reticulatae Pericarpium), moraju se sušiti na suncu svake jeseni i zime najmanje tri godine zaredom. Ostatak godine pažljivo se čuvaju.
Postoje četiri glavne vrste kora: zelene kore mandarine (brane se pre nego što sazru), svetlocrvene kore (brane se u novembru), velike crvene kore (potpuno zrele u decembru) i zimske velike crvene kore (brane se nakon zime, kada plodovi sadrže više šećera).
Čenpi kao carski sastojak
Čenpi su se, prema zapisima, koristile u jelima koja su služena carevima i caricama u Zabranjenom gradu u Pekingu. Danas se ovaj sastojak uglavnom koristi u tradicionalnim medicinskim receptima i svakodnevnom kuvanju, posebno na jugu Kine.
Različite vrste i starost čenpija imaju raznovrsne lekovite namene. U kineskoj medicini se generalno smatraju korisnim za jačanje slezine, poboljšanje varenja i jačanje respiratornog sistema.
Moderna istraživanja pokazuju da čenpi sadrže antioksidante i flavonoide (sastojke sa potencijalnim antikancerogenim svojstvima), kao i da mogu stabilizovati krvni pritisak i sprečiti gojaznost.
Baš kao i dobro vino, što su čenpi starije, to su dragocenije.
Milioni dolara na aukcijama
Cene čenpija zavise od starosti i kvaliteta. Na primer, kore stare tri godine mogu koštati oko 30 dolara po kilogramu, dok one stare 10 godina dostižu i 300 dolara.
Najređe i najstarije kore prodaju se na aukcijama za basnoslovne sume. Godine 2018, 500 grama čenpija starih 120 godina prodato je za neverovatnih 9.650 dolara.
– Kore iz Sinhua nisu samo sastojak, već i simbol statusa – kaže Li. – Kada ih poslužite gostima, to pokazuje vašu velikodušnost i poštovanje.
Industrija koja cveta
Proizvodnja čenpija danas je veliki posao u Sinhuu. Prema podacima lokalne vlade, u 2022. godini industrija je generisala prihod od preko 1,4 milijarde dolara.
Uprkos tome, proces proizvodnje ostaje tradicionalan. Kore se ručno suše na suncu, a svaki komad pažljivo se proverava kako bi se osigurao kvalitet.
– Ovo nije samo posao, već deo naše kulture – kaže Džou. – Čenpi su ono što nas povezuje s našim korenima, piše Si En En.
BONUS KLIP Pogledajte vesti o Expo 2027:
@bizportal.rs Zastva EXPO predata Srbiji #biz #bizportal #expo #fypシ゚ #fyp #foryoupage
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.