Danas onlinedanas 13:05
Foto: Shutterstock/New Africa
TikTokeri kažu da je „uradi sam“ recept za fermentisani med od belog luka savršen kućni lek za prehladu, grip i druge zimske respiratorne bolesti — i prema lekarima, u tome možda ima istine…
Fermentisani med od belog luka – da li zaista deluje?
Sara Kim (@hoemgirl) postala je viralna sa svojom mamom zbog videa u kome su pomešale nekoliko lepljivih sastojaka kod kuće. „Spremamo malo meda sa belim lukom, jer počinje sezona prehlada, što znači da ćemo se razboleti“, rekla je.
Njih dve su oprale nekoliko čenova belog luka, kuvale ih na pari tri minuta u InstantPot-u, prebacile ih u teglu i prelile medom. Mešavina nakon toga mora da odstoji neko vreme kako bi beli luk fermentisao u medu, piše NewYork Post.
@hoemgirl one spoonful a day keeps the doctor away 😛 #honeygarlic ♬ original sound – Sarah 호정
„Jedna kašika dnevno drži doktora podalje“, našalila se Sara.
Drugi TikTokeri su podelili svoje video snimke, uključujući @herbalishapothecari, čiji je klip prikupio 2,4 miliona pregleda. Ona preporučuje da svaki dan uzimate kašiku meda sa jednim čenom belog luka kako biste podigli imunitet ili kad god osećate da vas hvata prehlada.
Trejs Aleksander (@tracesoats) privukao je neverovatnih 7,5 miliona pregleda za svoj video sa uputstvima za isprobavanje navodne mešavine koja poboljšava zdravlje.
@tracesoats Garlic honey fermented? Im so curious to see what happens so COME BACK 30 days 🧄🍯 #garlic #fermentation #food ♬ What You Won’t Do for Love – Bobby Caldwell
No, iako je ovaj recept trenutno viralan na mrežama, fanovi navode da on nije baš toliko nov izum…
„Ovaj hit trik za prehladu nije novi trend – reč je o oživljavanju mudrog bakinog recepta, direktno iz njenog kuhinjskog ormarića“, rekla je Mekenzi Viler, vlasnica bloga Happy Mama Essentials za „Good Morning America“.
Prema rečima Rize Fomačan, zdravstvene specijalistkinje u Landis Chemist-u u Velikoj Britaniji, postoje određene stvari u vezi sa konzumiranjem fermentisanog meda od belog luka koje bi mogle biti dobre za vas.
„I beli luk i med imaju dokazanu korist tokom cele godine, ali posebno mogu da podrže naše zdravlje zimi“, rekla je ona za the Mirror.
„Beli luk je bogat prebiotičkim insulinskim vlaknima, koja podržavaju zdravlje creva i veruje se da ima antimikrobna i antivirusna svojstva za borbu protiv bolesti i ublažavanje simptoma prehlade. Med, bogat antioksidansima poput flavonoida i polifenola, pomaže u balansiranju imunološkog sistema i sprečavanju bolesti.
U međuvremenu, Alison Vinsento, master dijetetičarka i nutricionistkinja, izjavila je da mešanje pomenutih sastojaka donosi određene dodatne prednosti.
„Mešavina može imati poboljšana antioksidativna i antiinflamatorna svojstva u poređenju sa odvojenom konzumacijom meda i belog luka“, rekla je ona za the EveryGirl.
Ali nutricionistkinja Bet Červoni, licencirana dijetetičarka na Klivlendskoj klinici, rekla je da iako ima nekih dobrih stvari od konzimiranja i belog luka i meda, ne bi trebalo da računate na to da će ova jaka mešavina biti rešenje za vaše prehlade tokom zime.
„Jedenje čena belog luka i konzumiranje meda koji je fermentisao sa belim lukom definitivno može pomoći da malo pročistite sinuse“, rekla je Červoni. „A med, generalno, može pomoći u smirivanju upale grla. No, generalno, fermentisani med od belog luka nema nikakva magična lekovita ili preventivna svojstva.
Zapravo, ona sumnja da jedenje ova dva sastojka zajedno ima bilo kakve dodatne koristi i upozorava da postoje čak i neki rizici koje treba uzeti u obzir, poput botulizma, zagađivača i visokog sadržaja šećera u medu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.