8.6 C
Belgrade
Thursday, December 18, 2025

Trouglasta baklava sa orasima: Provereno dobar recept za dane posta

-

Baklava sa orasima jedan je od najpoznatijih tradicionalnih kolača na ovim prostorima. Hrskave kore, bogat fil i mirisan sirup čine je nezaobilaznom na prazničnim trpezama. Trouglasti oblik daje joj poseban izgled i čini je praktičnom za serviranje, a pravilnim redosledom slaganja dobija se savršena ravnoteža između sočnosti i hrskavosti.

U nastavku sledi provereni recept za trouglastu baklavu sa orasima, sa tačnim merama i jasnim uputstvima:

Trouglasta baklava sa orasima

Sastojci:

Za baklavu:

  • 500 g tankih kora za baklavu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 ml ulja
  • 100 ml mineralne vode

Za sirup:

  • 500 g šećera
  • 400 ml vode
  • 1 kriška limuna

Priprema:

  1. U činiji pomešati mlevene orahe, šećer i vanilin šećer, pa fil ostaviti po strani.
  2. U manjoj posudi pomešati ulje i mineralnu vodu. Tom mešavinom će se premazivati kore.
  3. Pleh srednje veličine tanko premazati uljem. Na dno staviti jednu koru, poprskati je mešavinom ulja i vode, zatim staviti drugu koru i ponovo je premazati. Na ivicu druge kore rasporediti 2 do 3 kašike fila od oraha.
  4. Koru presaviti dijagonalno kako bi se formirao trougao, zatim nastaviti savijanje trougla do kraja kore. Dobijenu baklavu poređati u pleh. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal.
  5. Kada se pleh napuni, preostalom mešavinom ulja i vode ravnomerno preliti baklavu.
  6. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 45 do 50 minuta, dok baklava ne dobije ravnomerno zlatnosmeđu boju.
  7. Dok se baklava peče, u šerpi pomešati vodu i šećer i staviti na srednju vatru. Kada provri, dodati krišku limuna i kuvati još 5 do 7 minuta, dok se sirup blago ne zgusne. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
  8. Vruću baklavu izvaditi iz rerne i odmah preliti ohlađenim sirupom, ravnomerno, kašikom ili kutlačom. Ostaviti baklavu da se potpuno ohladi i upije sirup, najmanje 4 sata, a idealno preko noći.
  9. Baklavu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, do 5 dana, ili u frižideru do 2 nedelje. Što duže stoji, ukusi se dodatno povezuju i kolač postaje još bolji.

Napomene i varijacije

  • Deo oraha može se zameniti mlevenim bademima ili lešnicima.
  • U fil se po želji može dodati prstohvat cimeta.
  • Ako želite manje slatku verziju, količina šećera u sirupu može se smanjiti za 50 grama.

Najnovije