Blic
Nekada su farme u Italiji bile sinonim za uzgoj stoke ili peradi, ali danas u regiji Marke niče nešto sasvim drugačije – farme cvrčaka. Ova inicijativa dolazi u trenutku kada Evropska unija sve više promoviše alternativne izvore proteina, a Italija je spremna da predvodi u ovom novom poljoprivrednom sektoru.
Akademija za uzgajivače cvrčaka
U Montekassijanu je zvanično predstavljena Nutrinsect akademija, prva obrazovna ustanova u Italiji posvećena uzgoju cvrčaka. Iza ovog projekta stoji kompanija Nutrinsect, čiji direktor, José Francesco Canni, ističe da je cilj akademije pružiti budućim uzgajivačima neophodna znanja i veštine za uspešno vođenje farmi cvrčaka.
“Naš plan je da formiramo mrežu od stotinu farmi širom Italije i na taj način podržimo održivu proizvodnju proteina,” kaže Canni.
Alternativni proteini za budućnost
Nutrinsect se već bavi uzgojem cvrčaka za proizvodnju brašna, koje se trenutno koristi pre svega u ishrani kućnih ljubimaca. Međutim, odluka Evropske agencije za bezbednost hrane o odobravanju upotrebe praha od cvrčaka (Acheta domesticus) kao bezbedne namirnice za ljude otvara potpuno nove mogućnosti.
Edukacija za sve nivoe
Program akademije je prilagođen i apsolutnim početnicima i iskusnim farmerima koji žele unaprediti svoje metode. Nastavni plan pokriva sve aspekte – od uzgoja i održavanja cvrčaka do obrade i prerade za prehrambene svrhe.
Održiva i inovativna proizvodnja
U vreme kada se sve više govori o održivim izvorima hrane, cvrčci nude rešenje sa značajno manjim ekološkim otiskom u poređenju sa tradicionalnim stočarstvom. Italija sada postavlja temelje za razvoj ove industrije, prateći evropske trendove u zdravoj i održivoj ishrani.
Hoće li farme cvrčaka zaista postati nova era italijanske poljoprivrede?